Marikan matkassa -Tohmajärvi osa 2 20.12.2023

Kesällä 2023 vierailtiin Tohmajärvellä ja ihanat tohmajärveläiset esittelivät vireää kuntaansa. Kyllä vaan itärajan tuntumasta löytyy vaikka mitä! Tässä jaksossa vieraillaan Lumimuutoksessa loistavan Tero Mustosen vieraana ja tavataan siellä myös nuori ammattikalastaja Karoliina Lehtimäki. Lumimuutos kalatalouteen liittyvä, maailmallakin mainetta niittänyt osuuskunta. Tero kertoo erittäin seikkaperäisesti ja mielenkiintoisesti kalatalaoudesta sekä tietysti tanssivasta ja musikaalisesta muikusta ;). Kun vesistöt voivat hyvin, niin kalatkin voivat hyvin. Tero antaa myös vinkkejä, miten mökkiläisetkin voivat vaikuttaa oman mökkijärven kuntoon.

Värepilkki on toiminut yhden naisen, Päivi Purhosen voimin. Käsintehdyt vieheet, pilkit yms. ovat myös Purmosella itsellä kovassa käytössä.
Värtsilän kylässä, Arppen pihapiirissä on mm. vireä kahvila ja kesäteatteri, johon tietysti Marika halusi ehdottomasti tutustua. Tapaamme kesän näytelmän ohjanneen Anneli Hurskaisen. Värtsilässä on historian havinaa ja siitä meille kertovat kyläläiset. Nils Ludvig Arppe oli aikansa suurimpia suomalaisia teollisuusmiehiä, Karjalan teollisuuden luoja. Nuoresta iästään huolimatta sai paljon aikaan.
Ja totta kai, kun Värtsilässä oltiin, niin Marika kiipesi lintubongareiden suuressa suosiossa, Suomen ykköstorneihin kuuluvaan lintutorniin Erakkorannan Ekin kanssa. Ekin kanssa jutuissa vilahti niin karhut, linnut, sudet ja hän kutsuukin kylää leikkisästi “Värtsilän villieläinpuisto”. Värtsilän pikkukylässä olisi hänen mielestään tilausta luontoyrittäjille.

Liity Marikan seuraan Tohmajärvellä!

Muistathan katsoa myös ykkösosan, jossa mm. Katri Helena ja Seppo Räty. Tulossa lisää jaksoja.
https://iskelmatv.fi/2023/10/03/marikan-matkassa-tohmajarvella-kuntakierros-osa-1-seppo-raty-ja-katri-helena/

Kiitos Tohmajärven kunta ja kuntalaiset hienoista kesäpäivistä Tohmajärvellä!

Toimittaja Marika Suuronen

Lisää Värtsilän ja Arppen historiasta voit lukea Värtsilän Pitäjäyhdistys ry :n sivulta tästä.

Tolokku ja toimelias Tohmajärvi