Mäkilän traktorimuseossa Somerolla

Nostalgisia tunteita, pikkupoikien ihastuneita kiljahduksia, muisteluja sekä ihmettelyjä. Niitä saa aikaiseksi traktorimuseon aarteet kävijöille. Ei liene monella pojalla 115 traktoria kotitilallaan? Mäkilän veljeksillä, Heikillä ja Pekalla on. Ja löytyypä sieltä maamoottoreita, puimureita, kaivuri, moottorisahoja, pari kuorma-autoa ja suuri kokoelma maatilan erilaisia työkaluja ja tarvikkeita puisesta salaojaputkesta jäillä kylmennettävään jääkaappiin.
Kiersimme silmät ympyrskäisenä kunnostettujen traktoreiden joukossa. Ja muuten jokainen näistä lähtee käymään! Kuvassa Massey Harris 744 PD vuosimallia 1951 on juuri se massikka, josta koko keräily alkoi joen pohjan kautta.

Viime vuoteen asti tilalla on ollut myös hevonen. Ei liene ole yllätys, että löytyyhän täältä myös iso museollisen verran hevostarvikkeita!

Hallitilaa on tälle keräilyharrastukselle jouduttu rakentamaan jo muutamaan otteeseen, mutta nyt kuulemma alkaa jo olla keräilykiintiö täynnä. Lieneeköhän oikeasti näin? Jos kuitenkin tarjoutuu tilaisuus tarjota jollekin harvinaisuudelle koti?

Oppaana museolla itseoikeutetusti veljekset Heikki ja Pekka Mäkilä sekä Pekan puoliso Ulla Hakala.

toimittajana Marika Suuronen