Poptori Sadonkorjuu -juhla 17.5.2023

Perinteinen, levy-yhtiö Poptorin järjestämä Sadonkorjuujuhla vietettiin Ravintola Maljassa kultajuhlien merkeissä. Juhlan juonsi Poptorin perustaja, suomalaisen iskelmämusiikin urauurtaja ja puolestapuhuja Erkki Puumalainen apunaan IskelmäTV:n Marika Suuronen.

SULT (Suomen Luova talous) ry:n puheenjohtajanakin toimiva Puumalainen toi juhlan avulla paljon esiin ajankohtaista asiaa suomalaisen iskelmämusiikin tilanteesta.

Valitettavasti Petrus Schoderuksen joutui vatsataudin kouriin eikä häntä kuultu juhlassa. Saimme kuitenkin levyn tärkeän taustavaikuttajan, Raimo Sirkiän, kertomaan mikä oli hänen mielestään avain menestykseen ja fyysinen kultalevy saatiin Rakastan elämää -kappaleella. 

Solo ry:n (Suomessa levyttävien ja esittävien solistien, solististen muusikoiden ja kapellimestareiden yhdistys) puheenjohtaja Bablo kertoi yhdistyksen uusista tuulista. Tarkoituksena on tuoda ääntä kuuluviin kolmen konstin keinoin: keskustellaan, päätetään ja tehdään.

Esiintyjissä oli niin alan konkareita kuin uudempaakin sukupolvea. Saamelaisesta kulttuurista tuulahduksen toi Niiles-Jouni Aikio säestäjänään Jonne Korpiklaani Järvelä. Teemu Ahtonen (mm. Huippuartisti -kisan voittaja) esitti Mariliin tunnetuksi tekemän ja Teemun versiona listoille kivunneen Nautin Elämästä -kappaleen. Niin ikään kilpailuja voittanut artisti Maria Pihlajamaa (Huippuartisti ja Kiuruveden iskelmäviikkojen Iskelmämestari 2019). Sadonkorjuujuhlassa hän esitti uusimman julkaisunsa Varpunen. 

Ensiesityksensä juhlassa sai Helmin Tuu kesää jatkamaan kappale, joka julkaistiin samana päivänä. Tulevan kesän ehdottomasti yhden soitetuimman kappaleen takana on vankkaa ammattitaitoa ja kokemusta (Chrisse Johansson, Petri Kokko ja Danny).

Myös Ruotsin True Talent kilpailun voittanut Dimitri Keiski julkaisi samana päivänä versionsa Elton Johnin kappaleesta Your Song nimellä Laulun tein. Keiski sai tulkinnallaan kosketuksen kyyneleet moniin silmiin. Eturivissä esitystä seurannut Danny on syy, miksi Dimitri on lähtenyt artistin uralle.

CatCat kävi noutamassa kultalevyn Aurinkotanssi. Spotify -striimauksia Katja Kätkän säveltämällä ja Tauskin sanoittamalla kappaleella on huimat 2 112 000. Juhlassa ei kuultukaan CatCatin esitystä vaan Katjan ja tyttärensä Janetten duo, jossa äiti säesti ja tytär lauloi kappaleen ”Olet kaikki”.

Legendaarisista artisteista saatiin kuulla niin Pasi Kaunistoa kuin Kai ”Kuju” Hyttistä. Kaunisto esitti uuden, kauniin kappaleensa Suomalainen sielunmaisema. Kuju puolestaan veti kaikkien vartalot tanssimaan jo vuosikymmenet saaneen Dirlandan.

Ässät -orkesteri sai ansaitun kultalevyn vihdoin 45 vuoden jälkeen Ihanuuteni -kappaleella, jolla jo  3 767 000 Spotify -striimausta. Lauri ”Lare” Siltala nouti kultalevyn ja lauloi juhlakansan iloksi Ihanuuteni.

Kultalevyä pääsi noutamaan myös Jukka Ruusumaa. 2000-luvun alkupuolella julkaistu Paitsioon -kappale on kerännyt  2 260 000 Spotify -striimausta.

Juhlaan Striimauksen kultalevyjä jaettiin myös Tauskille.  Sinä vain -kappaleella ja Kake Randelinille Tarja, sinä rakas -kappaleella.

Virallisen osuuden lopuksi kuultiin terveisiä suoraan säätytalolta Kike Elomaalta. Musiikki ja kulttuuri ovat Kikelle sydämen asia.

Vaikuttava, koskettava, informatiivinen ja juhlava tilaisuus sai runsaita kiitoksia paikalla olleilta artisteilta ja musiikkialan vaikuttajilta.

Liity juhlaan mukaan näin jälkikäteen ja katso tallenne


Poptorin sadonkorjuujuhla 17.5.2023 –etkot
IskelmäTV:n Marikan jututettavina Dimitri Keiski, Helmi, Jukka Ruusumaa, Lauri ”Lare” Siltala (Ässät), Teemu Ahtonen, Teuvo Loman, Maria Pihlajamaa

Dimitri Keiski –Sadonkorjuujuhlaan Dimitrille antoi aihetta myös samana aamuna julkaistu Dimitrin versio Elton Johnin kappaleesta Your Song nimellä Laulun tein. Danny on syy, miksi Dimitri on lähtenyt artistin uralle. Kahta D:tä yhdistää samaisen kappaleen levyttäminen. Danny levytti oman versionsa 70-luvulla. Dimitrin kesään kuuluu paljon keikkoja sekä laulunäytelmä Dannyn elämästä, jossa rooleina mm. Kirka ja idolinsa isäpuoli. Dimitri esitti itse pianolla säestäen Laulun tein -kappaleensa.

Helmi –Helmin ensimmäinen oma single Tuu kesää jatkamaan julkaistiin juhlapäivän aamuna ja ensi-esitys oli edessä Sadonkorjuujuhlassa. Tulevan kesän ehdottomasti yhden soitetuimman kappaleen takana on vankkaa ammattitaitoa ja kokemusta (Chrisse Johansson, Petri Kokko ja Danny). Tulevaan kesään Helmi odottelee kovasti keikkoja.

Jukka Ruusumaa – Satunnaisesti nykyisin keikkaileva Jukka Ruusumaa saapui paikalle hakemaan kultalevyä Paitsioon -kappaleestaan. 2000-luvun alkupuolella julkaistua kappaletta kuunnellaan yhä Spotifyissa ja siitä artistin omaksi yllätykseksi tuli nyt kultaa yli 2 miljoonan striimuksella. Ruusumaan Tähtitaivas tietä näyttää -kappale on myös kovasti kipuamassa kultalevyn rajalle. Musiikin parissa Ruusumaata tavataan nykyisin lähinnä Jukka Kuoppamäen säestäjänä. Päätyö on kiinteistövälityksen parissa.

Lauri ”Lare” Siltala -tanssiorkesteri Ässät –Oululaisen Ässät yhtyeen kantavana voimana jo 45 vuoden ajan luotsannut Lauri ”Lare” Siltala saapui vastaanottamaan yhtyeen ensimmäisen kultalevyn, joka saavutettiin Ihanuuteni -kappaleen striimauksista. Pelkästään Spotifyissa kappaletta on kuunneltu yli 3,7 miljoonaa kertaa.

Teemu Ahtonen –Kajaanista aamuvarhain liikkeelle lähtenyt Ahtonen kiertää tulevan kesän ahkeraan keikoilla. Sadonkorjuujuhlassa Ahtonen tempaisi juhlakansan iloksi versionsa Nautin elämästä kappaleen, jonka Marilii teki tunnetuksi 2000-luvun alussa. Myös Portion Boys & Teflon Brothers ovat versioineet kappaleen.
Kesäbiisiksi Ahtonen julkaisi jokin aika sitten Tapani Kansan 70-luvun hitin Äidin pikkupoika -kappaleen.

Teuvo Loman –1990-lvuvulla Teuvo Loman työskenteli TV1:llä stailaten ja meikaten mm CatCatin Virpiä ja Katjaa. Loman muistelee hymyillen lakkamääriä joita silloin muodikkaat, korkeat, ”otsatötteröt” vaativat. Duon stailaus ja meikkaus veivät Lomaninkin televisiomaailmaan, kuten musavisoihin.

Maria Pihlajamaa –Maria Pihlajamaa on upea artisti ja voittanut niin Huippuartisti kuin Kiuruveden iskelmäviikkojen Iskelmämestari -tittelitkin. Sadonkorjuujuhlassa hän esitti uusimman julkaisunsa Varpunen.
”Kappaleen sanomassa on vinkkejä pienille ja vähän isommillekin varpusille” hän kertoo. Keikkakesässä on vielä tilaa keikoille. Pihlajamaa esiintyy myös hääjuhlissa ja muistotilaisuuksissa. Muistotilaisuuksissa kappaleeksi valikoituu usein Suvi Teräsniskan Maasta sataa taivaaseen ja Annina Puumalaisen versio Matkalla ikuisuuteen (Adagio).


Poptorin sadonkorjuujuhla 17.5.2023 –jatkot

Poptorin Sadonkorjuujuhlat 17.5.2023 -jatkoilla IskelmäTV:n Marikan jututettavina  Lare Siltala, Katja ja Janette Kätkä, Harri Anttila, Minna Pentti, Markku Veijalainen, Danny, Helmi, Jonne “Korpiklaani” Järvelä, Dimitri Keiski ja Erkki Puumalainen

Katja ja Janette Kätkä – Äiti ja tytär esiintyivät yhdessä juhlassa Katjan säestäessä tytärtään Olet kaikki -kappaleessa. Soittokunnassa kanssa Janette on esiintynyt mm. Hamina Tattoossa. Tarkoituksena on levyttää kappale ja ajatuksissa vähän myös haavetta keikoille lähtemistä. Nyt kuitenkin focus oli vahvana ensi viikon vyökokeessa taistelulajin parissa.

Harri Anttila –TV-tuotantojen parissa työuraansa tehnyt mies istui tällä kertaa juhlavieraana. Lapsuuden ja nuoruuden idolit yhdistettynä uusiin sukupolviin esiintyjissä teki vaikutuksen. ”Puumiksen (Erkki Puumalainen, Poptori) tallissa on paljon upeita laulajia” totesi mies ja näinhän se on. Anttila vetäytyi jo kerran eläkepäiville, mutta sängyillä makoilu ei ole toiminnan miehen heiniä ja mm. Anttila on viime aikoina ohjannut mm.  Petrus Schroderuksen Rakkauden lumo -konsertin.

Minna Pentti –monet muistavat Pentin Alfa -tv:n uutistenlukijana. Tällä hetkellä hän toimii Fantastico Production tapahtumatuotantoyhtiössä. Suunnitelmissa olisi tuoda suomalaista ohjelmaa mm. kulttuurin parista televisioon.

Markku Veijalainen – Korosti juhlan loistavaa ajoitusta. ”Suomalainen kappale, suomen kielellä (Cha cha cha) on yksi maailman kuunnelluimpia kappaleita tällä hetkellä. Kyllähän tämä on just hyvä paikka puhua suomalaisesta musiikista ja suomalaisen musiikin tulevaisuudesta”.
Pitkän uransa aikana Veijalainen ei ole ollut vastaavassa tilanteessa, jossa suomalainen kappale on listahitti ympäri maailman. Hän aloitti uransa 1964 radiossa ja kertoo hyväntuulisena palaavansa soittamaan samoja levyjä kesäkuun alussa Radio Nostalgiaan.
Hän kiitti myös Kike Elomaata hyvästä puheenvuorosta. Suomalainen musiikki tarvitsee ”henkistä” tukea myös valtiovallan taholta. Jotta apua ja päätöksiä saadaan niistä, niin tarvitaan näyttöjä. 
”Ei valiteta vaan tehdään ja näytetään!”

Danny – Juhlan virallisen osan jälkeen Marika sai haastatteluun itse musiikkineuvos Ilkka ”Danny” Lipsasen.
Juhla sai Dannynkin liikuttumaan monessa kohtaa. Scandinavian merkittävämmän taiteilijan tittelin ttällä hetkellä Danny antaa tilaisuudessakin esiintyneelle Dimitri Keiskille. Kuuntele Danny perustelut haastattelusta! Yhteistä heille on mm. Kiinan tv:ssä esiintyminen ja siinä he ovat ainoat suomalaiset! Kiitokset lähtivät Helmin uuden kesähitin mahdollisuuksista tekstistä Chrisse Johanssonille ja levytysmahdollisuudesta Poptorin Erkki Puumalaiselle.

Ihastusta sai myös Poptorin filosofia, jossa ”pidetään ihmiset toimintakunnossa niin pitkälle kuin elämä saattaa antaa”. Tässä Danny viittasi mm. juhlissa esiintyneiden Kai Hyttisen ja Pasi Kauniston hienoihin esityksiin. Poptori sai ansaittua kiitosta myös Dannyltä.  ”Hieno tilaisuus, jossa hengelle annettiin suuri arvo. Arvostettiin, että suomalaiset pystyvät vielä tällaisen pienemmänkin levy-yhtiön toiminnassa osallistumaan uuden musiikin tekemiseen ja suomalaisuuden esille tuomiseen!

Jonne ”Korpiklaani” Järvelä – Korpiklaani -yhtyeensä kanssa maailmaa kiertävällä Järvelällä oli kalenterissa onneksemme Sadonkorjuujuhlien kokoinen aukko. Saimme kuulla Jonnen ja Niiles-Jouni Aikio -duon koskettavan esityksen. ”Niiles-Jounin kanssa on tullut jo kohta kolmekymmentä vuotta pyörittyä. Aina me ollaan joikailtu, kun nähdään. Me tehtiin vaan sitä samaa, mitä muutenkin meidän olohuoneessa.”
Jonnen uran alkumetrit juontavat vuoteen 1995, jolloin Shamaani Duo levytti Poptorin kanssa. Jonne kertoo haastattelussa myös kitaransa tarinan. Ben Woods oli Jonnen esikuva, jonka kanssa hän sai kunnian tehdä myös yhteistyötä.

Dimitri Keiski –Tuntui hyvältä ensimmäistä kertaa esittää kappale livenä. Keiski on ollut Danny bändissä, joten hänen edessään esiintyminen ei tuottanut paineita. Keiski on urallaan saanut tehdä kaikenlaista, kuten musikaaleja. ”On kivaa, kun saa tehdä mitä haluaa”. Tämä kyllä näkyy miehen esiintymisessä.

Erkki Puumalainen –Poptori -levy-yhtiön perustaja ja suomalaisen musiikin uranuurtaja sekä eteenpäinviejä. Puumalainen oli tyytyväinen juhlaan, sen sanomaan ja antiin. Hän mainitsi myös IskelmäTV:n tärkeästä merkityksestä suomalaisen musiikin levittämisessä maailmalle. Meitä voi katsoa missä vain, missä netti toimii. Kiitos Erkki!